marți, 26 aprilie 2011

Cozonac presarat cu mac

Timp de preparare:
3 ore (complexitate redusa)

Ingrediente:
Aluat pentru doi cozonaci:
150 g smantana
125 g unt
4 galbenusuri
1/2 lingurita sare
5 linguri zahar
2 plicuri zahar vanilat
coaja rasa (o lamaie si o portocala)
650 g faina
Maiaua:
20 g drojdie proaspata
70 ml apa
o lingurita zahar
o lingura faina
Umplutura:
200 g rahat si 50 g stafide pentru un cozonac
si pentru celalalt:
2 albusuri
3 linguri cacao
4 linguri nuca macinata
o lingura de faina
esenta de rom
20 g mac pentru presarat
zahar pudra vanilat


Mod de preparare:
Dizolvam drojdia cu apa,zahar si faina, lasam maiaua la cald sa-si dubleze volumul.
Intre timp incorporam celelalte ingrediente la care adaugam maiaua crescuta si framantam pana se desprinde aluatul de mana si de vas, apoi lasam la cald sa creasca pana isi dubleaza volumul,sau folosim masina de facut paine la proogramul de framantare si crestere.(o ora jumate)
Umplutura:
Incorporam albusul batut spuma cu nuca, faina, cacao si esenta de rom.
Dupa ce coca si-a dublat volumul, impartim in doua. Umplem un cozonac, cu rahat si stafide si celalalt cu umplutura de cacao cu nuca.
Lasam sa mai creasca o jumatate de ora in tavile unse cu ulei. Ungem cozonacii cu albus batut spuma, presaram cu mac si dam la cuptorul incins pentru jumatate de ora,pana cand e rumen. Scoaem din cuptor, pe un gratar, acoperim, lasam sa se raceasca, apoi il pudram cu zahar vanilat(dupa placere.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu