marți, 26 aprilie 2011

Plăcintă cu cartofi

Timp de preparare:
2 ore si 30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 cratiţă de 5 l cu cartofi
7-8 cepe mari
ulei
sare
piper
1 linguriţă de boia
pastă de ardei iute
cimbru uscat(opţional)

Aluat:
1 kg de făină
80 g de drojdie proaspătă
1 lingură de zahăr
4 linguri de ulei
1-2 linguri de sare
cam 600 ml de apă călduţă


Mod de preparare:
Se fierb cartofii(spălaţi) în apă clocotită cu sare, nu chiar de tot(cam 20 de minute de când clocoteşte apa). Se scurge apa şi se lasă să se răcească.
Ceapa se taie mărunt şi se căleşte în ulei mai mult. Se lasă(cu capac) pe foc mediu să se moaie bine. Se adaugă sare, piper, boia, pasta de ardei iute.
Cartofii curăţaţi se dau pe răzătoarea mai mare. Nu contează daca se mai sfărâmă din ei.
Se amestecă ceapa şi cartofii şi se potriveşte de sare, piper, cimbru(cine vrea).
Se face un aluat ca de pizza din toate ingredientele şi se lasa cam 30 de minute la dospit.
Se ung 2 tăvi cu ulei.
Aluatul se împarte în 4 si se fac 4 foi. Se întind pe planşeta presărata cu făină.
Se pune foaia în tavă.Aluatul se înţeapa înainte cu furculiţa. Se împarte umplutura(rece) în 2 şi se pune peste aluat. Deasupra se pune a doua foaie de aluat şi se înţeapa cu furculiţa. Se unge cu ou bătut deasupra(dacă nu e de post).
Se coace în cuptor preîncălzit cam 1 h, depinde de cuptor.
Mie mi-au încăput amândouă. Aveţi grijă să le schimbaţi între ele după 30 de minute. Când sunt bine rumenite se scot, se taie si se servesc fierbinţi sau reci, sunt bune oricum.
Eu am făcut şi o salată de spanac proaspăt. Merg la aperitiv, de dus la serviciu de ziua ta, la iarbă verde etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu