marți, 26 aprilie 2011

Plăcinte ca la mama Mărie

Timp de preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
500 g de faină
3 linguri de ulei
2 liguriţe de sare
300 ml de apă
ulei de uns şi de copt


Mod de preparare:
Se amestecă uleiul cu făina cernută, apoi se adaugă apa calduţă în care s-a dizolvat sarea. Se frământă bine, apoi se pune într-o pungă să se odihnească 30 de minute. Se face un sul lung, se taie bucăţi egale, care se păstrează în pungă.
Se întinde cu sucitorul o bucată pe planşeta unsă cu puţin ulei. Se udă mâna cu ulei, se unge plăcinta, apoi se mai întinde o plăcintă care se suprapune peste prima. Se îndoaie până la jumatate, se unge, se suprapune jumatatea cealaltă. Daca vrei cu mai multe „pături”, mai poţi îndoi şi în sens invers, după ce ungi cu ulei. Pot fi rotunde sau pătrate, cum vrei.
E bine să pregăteşti toate plăcintele sau să lucrezi cu cineva şi apoi să le coci. Se pune plăcinta în tigaie şi se agită bine tigaia, să se umfle. Se întoarce imediat pe partea cealaltă, aşa se umflă mai bine. Se lasă să se rumenească, apoi se scoate pe o hârtie absorbantă.
Am încercat şi să presar un amestec de ciuperci, sare şi ierburi(din comerţ). E bună, mai picantă.
Cine doreste, le poate face dulci presărând zahăr pe ele. Se pot mânca şi cu dulceaţă sau cu iaurt(lapte covăsât).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu