marți, 26 aprilie 2011

Taitei de casa ca la bunica





Timp de preparare:
45 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
3 oua (de casa)
750 g faina alba (de la moara)
1 lingurita rasa de sare fina


Mod de preparare:

Stiu ca traim in secolul vitezei si suntem mereu in criza de timp. Stiu ca exista tot felul de paste fainoase subtiri, late, groase, colorate, rasucite, instant … Dar mai stiu ca taiteii facuti in casa si taiati manual au farmecul si gustul lor. Iti aduc aminte intotdeauna de copilarie si parca au un alt gust.
Puneti 650 g de faina intr-un castron, faceti o adancitura in mijloc, spargeti ouale si puneti-le in faina, presrati-le cu sare.
Se lasa cateva minute pentru ca galbenusurile sa-si intensifice culoarea. Adaugati trei masuri de apa (coaja de la jumatate de ou se umple cu apa). Incepeti sa amestecati cu o furculita incorporand treptat faina.
Cand devine aluatul mai vartos, bagati mana in castron si framantati pana se incorporeaza toata faina. Presarati planseta cu faina si framantati in continuare pana ce aluatul devine foarte tare si nu se mai lipeste de mana sau de planseta. Taiati aluatul in 2-3 bucati, pentru ca vor iesi mai multe foi.
Pudrati din nou masa cu faina si incepeti sa intindeti foile de taitei. Pentru ca aluatul este elastic nu se va intinde de la inceput foarte subtire.
Pentru a subtia bine foaia trebuie rulata pe facalet putin cate putin, apasand cu mainile si tragand spre marginile facaletului pana terminati de rulat toata foaia. Repetati operatiunea de trei-patru ori, intorcand mereu foaia pe cealalta parte. Cand foaia este destul de subtire, invartiti-o din nou pe facalet (sucitor) si faceti o taietura dreapta deasupra. Veti obtine mai multe fasii egale.
Puteti taia fasiile, asa suprapuse cum sunt, in doua sau trei bucati pe lungime (depinde cat de lungi doriti sa fie taiteii). Lasati-le putin sa se usuce. Infasurati-le, dar nu prea strans, turtiti putin cu mana, apoi taiati cu un cutit foarte bine ascutit taitei de latimea dorita.
Puteti taia taitei foarte subtiri pentru supa, putin mai lati pentru taitei cu lapte, branza, nuci, carne, etc., de 15-20 mm pentru alte preparate sau fasii late de 5-6 cm cu care sa preparati de exemplu lasagna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu